طیف دوم طیفی مصلحتگرا و تا حدود زیادی منفعتطلب است. مجموعهای که برای حفظ موقعیتهای خود در آینده و یا حداکثر از دست ندادن وضعیت موجود خود، در انتخابات شرکت میکنند، تا شناسنامهشان مهردار شود. این طیف عمدتا مجموعهایست غیرسیاسی که عموما از مردم عادی که میخواهند زندگی، شغل، تحصیل، درآمد و ... خود را بدون هرگونه دغدغهی خاطری داشته باشند و بالطبع ناگزیرند به نحوی سیاست "آسته برو آسته بیا که ..." را در زندگی خود اعمال کنند.
البته در بین طیف اول هم آدمها و گروههای مصلحتطلب و منفعتطلب بسیارند. آنها که با جهت مسیر باد قدرت، تغییر مسیر میدهند و با حمایت از کاندیدایی که فکر میکنند، صاحب کرسی ریاست جمهوری خواهد بود، آیندهی خود را برای یک دورهی حداقل 4 سالهی دیگر تضمین میکنند.
طیف سوم هم دامنهای متنوع دارند؛ این مجموعه که در انتخابات شرکت نمیکنند شامل چند گروه زیر هستند:
1- طیفی که فکر میکنند، رئیسجمهور بدون حضور و رای آنها انتخاب شده و اصولا همه این تبلیغات رنگارنگ یک بازی است برای نمایش دمکراسی، و نه دمکراسی واقعی در کشور.
2- طیفی که به معنی واقعی تنبل است و از سر تنبلی حاضر به حضور در پای صندوق رای نیست.
3- طیفی که با کلیت نظام مسئله دارد و در هر انتخاباتی مردم را تشویق به عدم حضور در پای صندوقهای رای میکند تا زمینهی فروپاشی رژیم را فراهم سازد. این مجموعه شامل نیروهای سلطنتطلب و گروههای معاند و برانداز خارجی و ... میشود.
4- مردم عادی که با نظام مشکل نداشته و ندارند. در گذشته در انتخابات شرکت کردهاند، ولی احساس میکنند که حضورشان در پای صندوق رای بینتیجه بوده است و علیرغم گذشت 27 سال از انقلاب، مشکلات متعدد معیشتی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی آنها نه فقط حل نشده که روز به روز در حال فزونی است. این عده که کم هم نیستند دچار بیاعتمادی جدی نسبت به نظام و وعدههای رنگارنگ کاندیداها هستند.
5- چهرههای شاخص سیاسی، فرهنگی و اجتماعی ار نخبگان و روشنفکران که نسبت به انقلاب و نظام علقه داشته، ولی به دلیل بیسلیقگی، بیتدبیری، بداخلاقی حاکم و غالب بر قدرت، تمایلی به حضور در انتخابات ندارند.
این عده به دلیل اشکالات جدی ساختاری که به سیستم وارد میدانند، اصولا حتی اگر نسبت به یکی از کاندیداها هم احساس نزدیکی فکری کنند، او را ناتوان در تحقق حداقلی از برنامهها و خواستههای اعلام شده میدانند. بنابراین یا صریحا عدم حضور خود را در انتخابات اعلام میکنند و یا با سکوت و عدم حمایت از کاندیداهای موجود، نارضایتی و اعتراض خود را اعلام میکنند.
6- کسانی که معتقدند حضور در انتخابات به نظام مشروعیت میدهد، بنابراین برای مشروعیتزدایی از نظام، ولو به اندازهی یک رای، ترجیح میدهند در انتخابات شرکت نکنند.
راستی، شما به کدام طیف متعلقید؟